Conny har överlevt två sekter

Indiska gurus

Maharishi Mahesh Yogi
Född i Madhya Pradesh, Indien, 1918. Död i Limburg, Nederländerna, 2008.
Indisk guru som introducerade meditationsformen Transcendental Medtation för allmänheten och grundade TM-rörelsen 1957.
Inom TM-rörelsen använder man så kallade mantran, och förespråkar den ayurvediska alternativmedicinen.
Sathya Sai Baba
Född i Puttaparthi, Indien, 1926.
Kontroversiell indisk guru med internationell verksamhet. Antalet anhängare uppskattas till tre miljoner. Påstår att han är en reinkarnation av de hinduiska gudarna Shiva och Shakti. Hans allsmäktighet yttrar sig bland annat genom att han kan få saker att materialiseras ur intet.
Sai Babas lära är en utveckling av hinduismen med mycket sträng morallära.
Har anklagats för olämpliga sexuella relationer med pojkar och unga män.


Sai Baba och Maharishi Mahesh Yogi ar två av världens mest kanda och ifrågasatta sektledere. De är också män som Conny Larsson, 62, gitt mer an 30 år av sitt liv.
-Jag sökte fadersfigurer och de verkade så goda. Men egentligen var de inget annat än pedofiler och bedragare, sager han. En man i vit lång särk och med famnen full av blommor kommer in i rummet. Conny Larsson. då 13, känner hur ögonen fylls av tårar.

Äntligen en man fylld av ren och äkta kärlek. Det var hans första möte med den indiske meditationsgurun Maharishi.

- Han var heligheten själv och hade svar pa allt. Det var en enorm upplevelse för en bondtölp som jag.
Året var 1961 och Conny hade följt med en kompis från teatergruppen till Konserthuset i Stockholm. Maharishi förklarade för Conny och de andra åhörarna an TM, transcendental meditation, skulle leda dem till alltings innersta kärna.

Beatles banade väg
Nar Beatles-medlemmarna några år senare började interessera sig för Maharishis lära skulle TM-rorelsen få stort genomslag världen över. Den 13-åriga Conny anmälde sitt interesse och hoppades att någon från rörelsen skulde höra av sig. Men han hade inga pengar att erbjuda så telefonen ringde aldrig.Det ar en väcker försommardag i Gusum utanför Norrköping. Bakom syrenhäckar och äppelblom döljer sig det röda lilla trähuset där Conny Larsson tillbringar sina somrer. Han ler med hele ansiktet och välkomnar oss med öppna armar.

Tillvaro kantad av missbruk

I 30 år följde han två av världens mest kritisreade gurus. Sai Baba och Maharishi Mahesh Yogi är två av världens mest kända och ifrågasatta sektledare. De är också män som Conny Larsson, 62, gett mer än 30 år av sitt liv.
– Jag sökte fadersfigurer och de verkade så goda. Men egentligen var de inget annat än pedofiler och bedragare, säger han. En man i vit lång särk och med famnen full av blommor kommer in i rummet. Conny Larsson, då 13, känner hur ögonen fylls av tårar. Äntligen en man fylld av ren och äkta kärlek. Det var hans första möte med den indiske meditationsgurun Maharishi.
– Han var heligheten själv och hade svar på allt. Det var en enorm upplevelse för en bondtölp som jag.

Året var 1961 och Conny hade följt med en kompis från teatergruppen till Konserthuset i Stockholm. Maharishi förklarade för Conny och de andra åhörarna att TM, transcendental meditation, skulle leda dem till alltings innersta kärna. Beatles banade väg När Beatles-medlemmarna några år senare började intressera sig för Maharishis lära skulle TM-rörelsen få stort genomslag världen över.

Den 13-åriga Conny anmälde sitt intresse och hoppades att någon från rörelsen skulle höra av sig. Men han hade inga pengar att erbjuda så telefonen ringde aldrig.

Det är en vacker försommardag i Gusum utanför Norrköping. Bakom syrenhäckar och äppelblom döljer sig det röda lilla trähuset där Conny Larsson tillbringar sina somrar. Han ler med hela ansiktet och välkomnar oss med öppna armar. Fåglarna kvittrar och solen värmer, men det han ska berätta utspelar sig långt ifrån den idyll som omger oss.

Tillvaro kantad av missbruk

Conny föddes inte långt härifrån, i Linköping. Men familjen övergav staden för Stockholm när Conny var två år. Flytten blev startskottet för en destruktiv tillvaro som kantades av missbruk, misshandel och sexuella övergrepp.

– Pappa söp, misshandlade och bedrog mamma. Och så hade han äckliga vänner som förgrep sig på mig. Vid ett tillfälle var misshandeln så grov att polisen kom och hämtade pappan. Sen försvann han ur Connys liv. Senare fick de veta att han bodde i en annan stad med sin nya familj.
– När pappa försvann återgick allt till en normal tillvaro. Mamma kunde vara hemma utan att vara rädd för att få stryk. Och jag kunde äntligen vila. I tonåren sökte sig Conny till teaterns värld. Han gick med i teatergrupper och var lite av klassens clown i skolan. Bara 16 år gammal kom han in på scenskolan i Malmö 1965, som den yngsta teatereleven någonsin. I hans klass fanns flera numera kända skådespelarnamn, som Claire Wikholm, Thomas von Brömssen och Thomas Hellberg.

Fascinerades av kändisar

Sex år efter Connys första möte med Maharishi dök det plötsligt upp en ny chans. 1967 kom gurun till Falsterbohus. Conny såg till att spara pengar från studielånet – den här gången skulle han minsann kunna betala för sig. Folk från hela världen kom för att meditera och lyssna på föredrag. Bland annat en världskänd popgrupp. Det var enormt stort för Conny, som avgudade de fyra männen från Liverpool.
– Jag var i rätt sällskap. Och när jag lärde mig att meditera hittade jag hem. Jag var en del av en familj.

Samtidigt som han mediterade och deltog i TM-kurser fortsatte han att göra ett bra jobb på skolan och 1968 tog han sin examen. Strax därefter blev han anställd på Malmö stadsteater. Men bara ett år senare tog han tjänstledigt för sin första meditationsresa till Indien. Han blev borta ett halvår. Sedan fortsatte han att åka på liknande resor varje år. Många höjde ett varnande finger och tyckte att han höll på att kasta bort en lysande karriär som skådis. Men Conny lyssnade bara på Maharishi.

Då och då dök det upp skandaler som grumlade bilden av den helige Maharishi. Beatles lämnade till exempel en meditationsresa i Indien och anklagade honom för sexuella trakasserier av kvinnliga medlemmar. I låten ”Sexy Sadie” gör John Lennon upp med gurun.
– Men när jag fick höra det tänkte jag bara att de inte var kloka och förmodligen hade tagit en tripp. Conny var i perioder Maharishis privata sekreterare och den internationella rörelsens kassör.

Men till slut blev det för mycket som kändes fel. Han såg miljonerna rulla in för att sedan stoppas i fel fickor och började lyssna mer på anklagelserna mot Maharishi. När han deltog i en 35 000-kronors kurs där man skulle lära sig att flyga rann bägaren över.
– Vi var 1 800 personer som skuttade runt som grodor och inbillade oss att vi svävade. Det blev för mycket. Jag förstod att det bara var båg. Jag fastnade för Maharishi för att han var riktig, men nu var han ju i högsta grad oriktig. Conny försökte övertala Maharishi att sluta med kursen. Men då tyckte gurun att det var en bättre idé att han lämnade rörelsen. Det blev ett känslosamt och tårfyllt avsked för Conny. Sedan var deras relation över för alltid.

Conny övergav Maharishi och återvände till Sverige 1976. Han jobbade på sin storebrors hotellanläggning i två år innan han blev rastlös och gav sig ut i världen på nytt. Den här gången till Sri Lanka. Där deltog han i flera religiösa buddhistiska sammankomster.

Fel sällskap

Men han hamnade i händerna på fel folk och blev lurad på allt han ägde. Det blev ett bakslag för mycket för Conny. Han bestämde sig för att ta sitt liv. En mörk kväll gick han rakt ut i det svarta havet.
– Livet hade svikit mig. Det fanns ju inte en sann minut. Jag hade satsat hundra gång på gång och livet bara spottade snorloska efter snorloska rätt i fejjan på mig.
När han stod där ute i det hotfulla havet hörde han plötsligt någon ropa på honom. Han vadade in mot stranden. Inne i en hydda stod en man med en orange sarong och stort afrohår. På väggen bakom honom satt en bild på den indiske gurun Sai Baba. Han hade samma hår som mannen i hyddan och Conny tyckte att det kändes som om Sai Baba själv hade räddat honom. Mannen pekade på bilden och sa ”Sai Baba. Go to India”. Och det var precis vad Conny gjorde. Sedan blev han kvar i guruns våld i 21 år.

I mars 1978, två dagar efter självmordsnatten, kom Conny till den indiska bergsbyn Puttaparthi för att möta Sai Baba. Innanför klostermurarna gick tysta människor omkring och rullade sina radband eller påtade i trädgårdar. Där fanns gator, torg, affärer, matsalar, sovsalar, lägenheter och hus. Conny registrerade sig och fick ett schema.
– Varje morgon gick vi upp klockan fyra för att sjunga guds sånger. Sen satt vi och väntade i stekhet sol tills Sai Baba behagade dyka upp. Då gick han runt och välsignade oss. Allt går ut på att frånta människor deras fria tänkande. Och till slut ger man upp.

Enligt Conny förgrep sig Sai Baba öppet på många unga pojkar. Men även Conny, som var 30 år då, blev utsatt för övergreppen.
– Han sa att min livsenergi gick åt fel håll och skulle resa den nerifrån och upp. Så han kallade in mig på sitt kontor för att ”åtgärda felet” och bad mig dra ner byxorna. Jag tyckte det var jätteäckligt när han tog på mig, men fann mig ändå i det. Han var ju Gud.

”Vi ska krossa dig”

Till slut började flera anhängare ifrågasätta Sai Babas beteende. Conny var en av tio killar som lämnade sekten 1999. Men den här gången gick det inte lika lätt som när han reste ifrån Maharishi.
– ”Vi ska krossa dig”, sa de till mig. Och det gjorde de också. Sairörelsen har spridit ut en massa lögner om mig på internet och till slut blev jag tvungen lämna Sverige.
När Conny lämnade Sai Baba hade han drivit ett behandlingshem för kriminella och narkotikamissbrukare i Gusum i åtta år. Under den perioden bodde han växelvis i Indien och Sverige. Han startade hemmet i Sai Baba-anda. Patienterna utbildades till stallskötare och var ute hos hästarna som en del av terapin. Men efter Saiuppbrottet började det dyka upp anonyma anmälningar mot Conny. Medan de utreddes fick han inte ta emot nya patienter och verksamheten gick mot konkurs. Conny överlät hemmet till personalen och sålde gården 2004.
Sedan dess är Cypern hans fristad. Han bor i ett hus med vacker trädgård och utsikt över havet tillsammans med sina två hundar. Där skriver han böcker, mediterar och umgås med vänner. Connys senaste bok ”Beatles, Maharishi och jag” är hans andra självbiografi. Det har varit skönt att skriva av sig, men nu är ämnet så gott som uttömt. Förutom att skriva har han fått professionell hjälp att bearbeta allt han har gått igenom.
– Det var svårt att komma tillbaka till livet. Alla tog avstånd. För sektmedlemmarna var jag ett hot och mina gamla vänner hade försvunnit för längesen. Men efter ett tag fick jag kontakt med en del vänner från teatertiden. Det är dem jag har kontakt med i dag.
I dag har Conny helt tagit avstånd från rörelser och trosåskådningar. Han tror på evolutionen. Och livet.
Att det skulle finnas en gud som dömer, straffar och belönar ser han som en befängd tanke.
– Skygglapparna är borta och det är så skönt att slippa alla begränsningar man blev påtvingad. Det är först nu livet har fått färger. Tidigare var det bara en gråzon som kallades andlighet.
Conny njuter av varje sekund svenskt lantliv han får på somrarna. Han säger att han har en hästsjäl och bara några minuters bilresa bort står hans två älskade travhästar. Tollarparn och Iliano. Han åker dit för att se till dem varje dag. Conny strålar lyckligt där han står mellan sina ståtliga varmblod i hagen.
– De vet direkt att det är jag som kommer och blir alltid lika glada, säger han och stryker Tollarparn över den vita bläsen.
Frida Anter